Ulusal ve Uluslararası Danışma Kurulu Üyeleri Tanışma Toplantısı
2 Eylül 2024 | 15:43

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Üniversitemiz Ulusal ve Uluslararası Danışma Kurulu Üyeleri ile bir araya geldi. Üniversitemizden Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ramazan Bayındır ve Prof. Dr. Yücel Gelişli, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül, Prof. Dr. Abdülkerim Yörükoğlu ve Doç. Dr. Osman Dur, Uluslararası İlişkiler Kurum Koordinatörü Doç. Dr. Aslıhan Selcen Bingöl ve Koordinatör Yardımcısı Öğr. Gör. Rabia Kübra Deniz ile Genel Sekreter Ragıp Akyürek ve Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ali Özkan’ın yer aldığı etkinliğe Üniversitemiz Senatosunun 4 Ekim 2023 tarihli toplantısında oy birliği ile alınan kararla Üniversitemizin Ulusal ve Uluslararası Danışma Kurullarına seçilen üyeler Enerji Eski Bakanı ve New Bridge Şirketi Genel Müdürü Ali Rıza Alaboyun, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Altunsoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri Dr. Abdurrahman Çelik, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Kiel Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Almanya-SSB Savunma Sanayii Akademi Başkanı Prof. Dr. Cenk Aktaş, Emba Energy A.Ş. Genel Müdürü Fatih Yazıtaş,MEB Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Işık, TORKU'dan Ali Altuntaş, İlci Holding’ten Fatih İlci, Smart Boya firmasından Süreyya Özden, TÜBİTAK’tan Lider Araştırmacı Prof. Dr. İskender Gökalp, Kolin Koloğlu Holding’ten Anıl Çağrı Koloğlu, British Council Türkiye İngiliz Kültür Direktörü Ayşen Güven katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız toplantıda yaptığı konuşmada, Üniversitemizin Ulusal ve Uluslararası Danışma Kurulları Üyeleriyle ilk toplantıyı gerçekleştirmenin heyecanını ve mutluluğunu yaşadığını söyledi. Danışma Kurulu Üyelerine “Gazi Ailesine hoş geldiniz diyor, sizleri en kalbi duygularımla, hürmet ve muhabbetle selamlıyorum” diyen Prof. Dr. Musa Yıldız “Değerli Danışma Kurulu Üyelerimiz, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimizin büyük desteği ile üç yılı aşkın süredir yoğun bir mesai ve özveri ile çalışıyoruz. Sunduğumuz tüm hizmetlerin kalitesini güvence altına almak için, iç ve dış paydaşlarımızın görüşlerine değer veren katılımcı bir anlayışla, kararlılıkla adımlarımızı atıyoruz. ‘Gazili olmak ayrıcalıktır’ ilkemize eğitim, araştırma, toplumsal katkı ve sürdürülebilirlik alanlarında sahip çıkıyor ve bu ayrıcalığın tüm paydaşlarımızca hissedilmesini, inanılmasını amaçlıyoruz. Bu gayeyle siz kıymetli Danışma Kurulu Üyelerimizin desteği ile önümüzdeki dönemde sağlam adımlar atmaya devam edeceğiz” dedi.

Göreve geldikleri ilk andan itibaren devlet üniversiteleri arasında ilk beş, saygın uluslararası derecelendirme kuruluşları sıralamalarında ise ilk beş yüz içerisinde yer alma yolunda, bıkmadan ve usanmadan, hep birlikte çalışmaya devam ettiklerini vurgulayan Prof. Dr. Musa Yıldız, “Gazi Üniversitesi Ailesinin bireyleri olarak yaptığımız her işte en iyisini ortaya koyma gayretiyle çalışmalarımıza siz kıymetli Danışma Kurulu Üyelerimizin değerli katkılarıyla daha güçlü bir şekilde devam edeceğiz. Sizlerin ufuk açıcı katkılarınıza Üniversitemizin başarılarını günbegün artıracağımıza inancım tamdır” diye konuştu.

Yükseköğretim kurumlarında son yıllarda yaşanan önemli değişikliklere de değinen Prof. Dr. Musa Yıldız, Üniversitelerin, öğrencilerin ve toplumun beklentilerini karşılamak için, bilimsel gelişmeleri ulusal ve küresel boyutta takip ettiğini söyledi. Toplumda fark yaratacak mezunlar verebilmek için Üniversiteler arasında pozitif rekabetin hız kazandığını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti: “Yükseköğretimde uluslararası hareketlilik artmış ve diplomaların uluslararası tanınırlığı son derece önemli hâle gelmiştir. Üniversitelerde kalite çalışmaları ön plana çıkmıştır. Ülkemizde Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Kurumsal Akreditasyon ve Dış Değerlendirme Programlarıyla üniversitelerde kalite güvencesi sistemi kurulması çalışmaları önceliklendirilmiştir. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından hayata geçirilen Yükseköğretimde Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı kapsamında Üniversitelerimiz alanlarında üstün nitelikli mezunlar vermek üzere kendilerini geliştirmektedir. Üniversitelerimizin performansı ve başarıları Araştırma Üniversitesi Performans Göstergeleri ve Üniversite İzleme Değerlendirme kriterleri ile YÖK tarafından izlenmektedir. Ayrıca TÜBİTAK tarafından geliştirilen ölçütlerle Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi her yıl kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Gururla paylaşmak isterim ki Üniversitemiz tüm bu kulvarlarda başarılarıyla göz doldurmaktadır.”

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, toplantıda Üniversitemizin başarılarına da değindi. Üniversitemizin YÖKAK’ın değerlendirmesiyle 2022 yılında, 30 yükseköğretim kurumu arasından, 5 yıllık tam Kurumsal Akreditasyon alma başarısını gösteren, 3 devlet üniversitesinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Musa Yıldız, “Program kapsamına alınan 30 üniversitenin 25’ine, 2 yıllık koşullu akreditasyon verilirken, sadece 5 üniversite “Tam Akreditasyon” alabilmiştir. Bu beş üniversiteden ikisinin de vakıf üniversitesi olduğunu düşünürsek, sınırlı kaynaklarla gerçekten önemli bir iş başardığımızı söyleyebiliriz. Büyük bir mutlulukla ifade edebilirim ki bir büyük başarımız da, Araştırma Üniversiteleri sıralamasında, A3 kategorisinden A2 kategorisine yükselmemizdir” ifadesini kullandı.

Üniversitemizin sadece YÖKAK, YÖK ve TÜBİTAK tarafından değil, farklı uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından da dünya genelinde ve Türkiye’de sıralandığını kaydeden Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti: “Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da başarılı performansını sürdüren Üniversitemiz, “THE” ve “QS” derecelendirme kuruluşları tarafından ilan edilen, Dünya Sıralamalarında, mevcut konumunu koruyarak, dünyanın hatırı sayılır üniversiteleri arasında yerini almıştır. Özellikle yeşil kampüs ve sürdürülebilirlik temalarına odaklanan Greenmetric Derecelendirmelerinde Üniversitemiz, geçen yıla göre 122 basamaklık bir yükseliş göstererek dünya genelinde 636. sıraya yerleşmiştir. Sürdürülebilirlik çalışmalarına verdiğimiz önem, QS tarafından da kanıtlanmış, “2023 QS Sürdürülebilirlik Sıralamaları”nda Gazi Üniversitesi dünya genelinde 451-500 bandında yer almıştır.

Sürdürülebilirliği temel alan bir diğer sıralama “THE Impact 2023” sonuçlarına göre ise Üniversitemiz, “Nitelikli Eğitim” Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinde bir önceki yıla göre 200 bandında yükseliş göstermiştir. Bu hedefte geçen yıl dünya genelinde 1180 üniversite arasında 601-800 bandında olan Üniversitemiz, bu yıl 1304 üniversite arasında 401-600 bandında sıralanmıştır. Gazi Üniversitesinin eğitim alanında diğer bir başarısı QS tarafından ilan edilmiştir.  “QS 2023 Alan Bazlı Derecelendirmeler”de “eğitim” alanında Türkiye birinciliğini bu yıl da koruyan Gazi Üniversitesi, dünya genelinde “eğitim” alanında 27. Olarak “En İyi 30 Üniversite” arasında yerini almaya devam etmiştir. Ayrıca, Üniversitemiz bu derecelendirmelerde “tıp” alanındaki sıralamasını 50 bandına yükseltmiştir. “Eczacılık” alanında ise, dünya genelinde en iyi 351-360 bandında sıralanan Üniversitemiz, Türkiye’den sıralanmaya hak kazanan 3 üniversiteden biri olmuştur. Genel kategorilerde ise Gazi Üniversitesinin dünya genelinde “İlk 500 Üniversite” arasında yer alma başarısını gösterdiği alanlar; “Yaşam Bilimleri ve Tıp” ile “Sanat ve Beşeri Bilimler”dir. 

Yükseköğretim kurumlarının değerlendirildiği bir diğer sıralama olan “Shangai Derecelendirmeleri”nde ise Üniversitemiz, 2023 yılında Türkiye’den derecelendirmeye hak kazanan 8 üniversiteden biri olmuştur. 

Diğer taraftan bilimsel üretkenliği esas alan “makale sayısı” ve “ilgili araştırma çıktıları”nın değerlendirildiği “URAP Alan Bazlı Sıralamalar”da ise Üniversitemiz, derecelendirildiği 15 alanın 14’ünde Türkiye’nin ilk 10 üniversitesinden biri olmuştur. Bu sıralamalarda eğitim, enerji, malzeme mühendisliği ve eczacılık alanlarında Türkiye’de ilk 3’te yer alan Gazi Üniversitesi; eğitim, enerji, cerrahi bilimler ve eczacılık alanlarında da dünyanın en saygın 500 üniversitesinden biri olmuştur.”

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, 2023-2024 Akademik Yılı Açılışında “Uluslararası İş Birliği Kategorisi”nde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın takdim ettiği YÖK Üstün Başarı Ödülünü de hatırlatarak, şöyle konuştu: “Kurum olarak bu başarımızın ardında şüphesiz nitelikli ve çalışkan akademik kadromuz bulunmaktadır. Öğretim elemanlarımızın özverili ve çok kıymetli çalışmaları, Üniversitemizin gücüne güç katmaktadır. Akademisyenlerimiz her yıl binlerce akademik yayın, yüzlerce proje ve onlarca patente imza atarak hem bilimsel birikime çok ciddi bir katkı sunmakta ve aynı zamanda her yıl on bine yakın mezunu iş dünyasına uğurlamaktadır.  Mezunlarımız işe yerleştirme sınavlarında büyük başarılar göstermekte, alanlarında uzman nitelikli personeller olarak kamu ve özel sektörde istihdam olanağı bulmaktadır. Her yıl ön lisans, lisans, lisans üstü ve uzmanlık eğitimlerini tamamlayan çok sayıda mezunumuzu sizlere, iş dünyamızın güzide temsilcilerine emanet ediyoruz."

Üniversitemizin başarılarının kurumsal dönüşümün desteklenmesi ve sürekli iyileştirme çalışmaları ile sürdürülebileceğini anlatan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Kurul Üyelerinin destek ve önerilenin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını, “Tam Akredite Araştırma Üniversitesi olma başarımızın sürdürülmesine ve kalite güvencesi sistemimizin sürekli iyileştirmesine vereceğiniz çok kıymetli katkılar için şimdiden şükranlarımız sunuyorum” diyerek tamamladı.

Gggg-1

background image